TÖRTÉNET

Ez a könyv úgy jött létre, mint talán korábban még egy sem. A legtöbb könyvnek van írója, vagy éppen - mostanság - egy blog alapján születik. A Mi Pasik, a Ti szemetekben egész rendhagyóan készült. Közösségi könyv. Talán ez jól kifejezi a történetet.

Az ötlet

Annyiszor hallottam már, hogy milyenek vagyunk mi, pasik. Szívesen lennék légy a falon egy olyan asztaltársaságnál, ahol a nők dumálják ki a párjaikat, férjeiket. Ez nyilván érdekel minden férfit. Ahogy a lányokat, nőket, asszonyokat is, hogy a többiek mit gondolnak a saját kapcsolatukról.

A megvalósítás

Kiváló sajtófőnököm, amikor elmondtam neki az ötletet, nem biztatott: azt mondta, az emberek manapság nem akarnak írni. 1-2 mondat, esetleg némi szmájli a facebookon, de rendes szöveget... Amúgy mindig bízok benne, most mégis belevágtam. Úgy gondoltam, olyan fórumot kínálok, amelyen a nők - akár valós névvel, akár álnéven, akár név nélkül - olyan őszintén mesélhetnek, ahogyan talán még a családjuknak, vagy a barátnőiknek sem. 

Persze, már hallom, hogy valaki azt mondja: Ja, ha nem kell valós névvel, akkor lehet kitalált az egész... Lehetne, de ha valaki elolvassa, rájön, hogy azokat a történeteket nem lehetne kitalálni. Valóságosak, fűszerezve 1-2 humorosabb novellával, amelyek görbe tükröt tartanak. Nem, nem csak a férfiak elé.

Ha férfi vagy, és tudni szeretnéd, mit gondolnak rólunk, egész összetett képet kapsz. Ha Nő vagy, és kíváncsi arra, mit gondolnak, éreznek a többiek: szintén.

Az ötlet és a megvalósítás között eltelt több mint egy év. Ezalatt a facebook oldalamon kiépült egy közösség, amelynek tagjai bőséggel küldték a történeteket. Nem volt könnyű, hiszen nem állt rendelkezésre korlátlan forrás a hirdetésekre, ami szinte elengedhetetlen, ha az ötleteddel ki akarsz tűnni. 

Mégis, bíztak bennem, abban, hogy ebből igenis lesz könyv. És, éreztem ezt a bizalmat akkor is, amikor nehéz volt, amikor megállni látszott a szekér. 

Végigtoltuk. 

Közösségi könyv

Miért? Egyrészt, mert a szerzők többsége a közösségi oldalon keresztül szerzett tudomást az ötletről, jelentkezett és küldte el az írását. Másrészt, mert a személyes, őszinte történetek mellett, olyan fejezet is szerepel, amelyben nem önálló sztorik vannak, hanem a facebookon feltett vitaindító kérdésekre érkezett kommentek. Ilyen például a legjobb, vagy éppen legrosszabb randi, a megcsalás, a WC-ülőke problematikája, a sportőrület, vagy a testszőrzet. (Megsúgom, ez a fejezet a végén van, nyugodtan kezdd ott az olvasást!)

Jó szórakozást kívánok!

Takács T. László